Curtea Europeană pentru Drepturile Omului este categorică: obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului! Cu alte cuvinte, măsurile dispuse de autorități sunt abuzive și fără suport legal!
Presa din Franța vuiește în urma cazului de la Strasbourg, acolo unde primarul municipiului a impus tuturor cetățenilor de peste 11 ani să poarte măști de protecție în spațiile publice, de la orele 10 și până la 23.00. Câteva plângeri depuse la CEDO și interesul în jurul subiectului a explodat.
Analizând situația, magistrații Curții Europene pentru Drepturile Omului au decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber încalcă prevederile Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Conform UK Human Rights Blog, Tribunalul CEDO a dispus suspendarea Decretului din 20 mai 2020 al primarului din Strasbourg.
În sesizarea făcută, reclamanții arătau că decretul cu pricina aduce prejudicii grave și imediate ale dreptului la respectarea vieții private și de familie. La rândul lui, Tribunalul a reținut că orice persoană are dreptul să aleagă cum vrea să apară în spațiul public, ca și în cel privat.
În plus, în Strasbourg oricum este obligatoriu a se purta mască de protecție în zonele în care distanțarea fizică este dificil de respectat – piețele de pe Grande-Ile, stațiile de tramvai, magazinele din centrul orașului, podurile și aleile adiacente din centru, gara, aeroportul etc. Tocmai de aceea, apreciază magistrații CEDO, purtarea unei măști de protecție peste tot în aer liber nu va fi de niciun folos, cele mai multe studii referitoare la Covid-19 arătând că o posibilă contaminare apare în principal în locuri închise.
Astfel, decizia autorităților privind obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber nu este justificată de niciun motiv convingător, a conchis CEDO.